Bodelningsförrättare

Kommer ni inte överens om hur bodelningen skall gå till eller om en av er vägrar att gå med på att bodela i samband med skilsmässan så kan en ansökan om bodelningsförrättare lämnas in till tingsrätten. Denna ansökan behöver ni inte göra gemensamt utan det räcker om en av er gör det.

Tingsrätten utser då en jurist/advokat som gör bodelningen åt er, först och främst genom att försöka få er att komma överens om hur giftorättsgodset skall delas er emellan, men om bodelningsförrättaren inte kan få er att samsas så kan han eller hon göra en tvångsbodelning.

Kostnaden för en bodelningsförrättare utsedd av tingsrätten delas lika mellan makarna trots att det kanske är bara den ena maken som ansökt om en sådan. Bodelningsförrättaren kan dock bestämma en annan fördelning av kostnaderna om:
  • Den ena maken drar ut på ärendet i onödan och inte inkommer med de uppgifter till bodelningsförrättaren som han eller hon har blivit ombedd att göra.
  • Om makarnas ekonomiska förhållanden ger orsak till detta.
Det finns även möjlighet att ansöka om så kallad ersättningsgaranti hos tingsrätten om omständigheterna för en make är sådana att det behövs. Domstolen kan då besluta om att högst fem timmar av bodelningsförrättaren arbete skall betalas av allmänna medel.

Är någon av er missnöjda med bodelningen då den är klar så kan man givetvis överklaga beslutet hos tingsrätten. Gör ingen detta så vinner beslutet laga kraft och Kronofogdemyndigheten kan hjälpa till att verkställa det.

JuridiskaDokument.nu finns möjlighet att köpa en ansökan om bodelningsförrättare, komplett med instruktioner om hur du fyller i blanketten: Ansökan om bodelningsförrättare.


.

Inga kommentarer: